dimecres, 21 de febrer del 2018

Roma, una història llegendària (IV) Mort de Servi Tul·li


Servi Tul•li, que així s'anomenava qui de menut havia sigut assenyalat pels déus, el van casar amb Tarquínia, la filla de Tarquini i Tanaquil, i rebia tota la confiança dels reis. Semblava el perfecte successor en el tron.

Els fills de l'anterior rei, Anc Marci, s'enutjaren d'allò més en veure com el tron que pensaven que els pertanyia passaria a unes altres mans, a les d'un fill d'una esclava! Aquesta ofensa que els turmentava es transformà en un pla per donar un colp d'estat. Llogaren dos pastors que simulaven una discussió i quan demanaren a palau la presència del Tarquini perquè posara justícia, un d'ells va traure una destral que portava sota la samarra i li la clavà al cap.
El complot, però, no va tindre èxit, ja que Tanaquil va intervenir ràpidament anunciant que Tarquini havia estat víctima d'un atemptat, però estava viu encara. Efectivament Tarquini expirava lentament al llit i mentrestant Tanaquil anima Servi perquè es faça càrrec del regne. Neutralitzen la conjura agafant els pastors i fent fugir els fills del rei Anc. Després de arlar amb els senadors, aquests anomenen rei Servi Tul•li.

Sevi Tul•li no volia caure en el mateix error de Tarquini, amb qui s'enemistaren els fills del rei precedent. Pensà que si casava les seues dues filles, Túl•ia Maior i Túl•ia Minor amb els fills de Tarquini, Luci i Arrunt, els tindria al seu costat gràcies als lligams familiars.
"Però no va poder evitar la presència del destí en eles decisions humanes, ni que l'enveja pel regne provoqués la traïció i la desgràcia", diu Tit Livi. L'emparellament no fou del tot encertat. Continua Tit Livi: "L'arrogant Túl•ia es turmentava perquè el seu marit no tenia fusta ni per a l'ambició ni pe a l'audàcia; fixant-se sempre en l'altre Tarquini, l'admirava, deia que aquell sí que era un home de veritat, i nascut de sang de reis; es burlava de la seua germana perquè, havent aconseguit un home de veritat, era mancada de l'audàcia pròpia d'una dona". Com s'hagueren posat d'acord, Arrunt i Túl•ia Maior apareixen un dia morts al llit, Luci Tarquini i Túl•ia Minor ni triguen a casar-se.

Luci Tarquini, animat per la seua esposa anava fent amistat amb els senadors i quan veia un bon nombre que li feien costat a, passa a l'acció. Convoca el Senat i els dirigeix un discurs que blasmava el rei Servi, dient que no havia estat elegit com tocava, que no havia respectat l'interregnum i que, el que és més greu, era fill d'una esclava. Quan Servi s'assabenta que el Senat estava reunit sense el seu permís, baixa del palau i al vestíbul es troba amb Luci Tarquini.
–"Què significa això?, Tarquini? Amb quina audàcia estant jo viu, has gosat cridar els senadors i seure en el meu tron?"

Resultat d'imatges de Servius tullius fireheadSeguim Tit Livi: "Llavors l'altre li respon amb arrogància que seia al tron del seu pare; que era molt millor que l'hereu del seu regne fos el fill del rei i no un esclau. Aleshores Tarquini, com que era molt més fort tant per la seua edat com pel seu vigor, aixeca Servi per la cintura i el llança escales avall des de dalt de la cúria; després torna a la cúria per obligar la decisió del senat (...) Segons la tradició, fou un crim horrible i inhumà, i el lloc ha quedat com a testimoni: l'anomenen el carrer del Crim. Allà, embogida, moguda per les fúries de la germana i del marit, hom diu que Túl•ia va fer passar el carro per sobre del cos del seu pare i, que, amb el vehicle ensagnat, i també ella esquitxada i tacada, oferí part de la sang i de la matança del pare als seus penats i als del seu marit. La ira d'aquests provocà que el malvat començament del regne comportés molt aviat un fi similar".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada