dimarts, 20 de febrer del 2018

Roma, una història llegendària (II) Entrada de Lucumó Tarquini a Roma

Tarquinius-Priscus.jpgLucumó Tarquini fou un comerciant corinti que recalà a la ciutat etrusca de Tarquínia, on va rebre el nom de Tarquini. Allí va casar amb una dama de família prominent, Tanaquil, qui, animada per les habilitats, intel·ligència i facúndia del seu home, li va convèncer per emigrar a Roma.

-Què ens  ha perdut a Roma, estimada? - li va preguntar estranyat.

-La glòria, estimat -va respondre ella-, diuen -continuà- que allí elegeixen els reis, i tu et mereixes honors més alts dels que podries aconseguir en aquesta ciutat menuda i tímida.

Així que marxen capa a Roma. Tot just quan enfilen el coll del Janícul, quan era esplèndida la vista de la ciutat a la vora del Tíber, més enllà del pont Sublici, una àguila dóna tres voltes sobre el carro i li agafa el barre per tornar-lo a posar sobre el carro.

-Quina sort, estimat! -exclama Tanaquil.

-A què respon aquesta sobtada alegria, estimada -pregunta Tarquini bocabadat.

-Que no veus? L'àguila, el pardal de Júpiter, rei dels déus t'hi ha assenyalat a tu, com a futur rei dels romans. Anem -i espitjà les regnes dels cavalls baixant veloces cap a Roma-, els millors auguris ens espere.

Es compliran els designis de Tanquil, que com totes les dones etrusques sabien interpretar la voluntat dels déus? Al següent capítol ho veurem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada