dimarts, 21 de gener del 2020

L'esport a l'antiguitat (IV) Grècia Les olimpiades



L'esport a l'antiguitat (IV)


Grècia


Les Olimpíades: Un origen mític 


D’aquests quatre festivals panhel·lènics, el més important sense dubte fou el d’Olímpia, fins al punt que els anys en Grècia es comptaven per olimpíades, a partir de la data de la seua creació, 776 aC. De fet, la seua cronologia arriba fins al mateix moment de la desaparició, l’any 393 dC, quan l’emperador Teodosi decretà la supressió de tots els rituals pagans per ofendre el cristianisme, aleshores religió oficial de l’imperi romà. La importància de la celebració de l’olimpíada rau en la gran repercussió per a la vida dels grecs: durant la setmana que es celebrava, a partir de la primera lluna plena després del solstici d’estiu, totes les ciutats que hi participaven aturaven les activitats polítiques i respectaven una treva sagrada, ἐκεχερία, on els conflictes quedaven en suspens perquè els atletes pogueren viatjar sense problemas i  on els grecs enfrontats trobaven en Olímpia un terreny neutral. Aquesta reunió constituí un important nexe entre les ciutats gregues que ajudà a crear el sentiment de pertinença a la comunitat grega, el que denominem “panhel·lenisme”.

L’origen
Segons el mite, qui va establir per primer cop els Jocs a Olímpia va ser Pèlops. Aquest heroi, després de ser expulsat del seu reialme, va arribar a Pisa, on regnava Enòmau, el qual no volia casar la seua filla Hipodamia a causa d'un oracle, que profetitzava que el seu gendre el mataria.
Així i tot, la bellesa d'Hipodamia atreia molts joves desitjosos de prendre-la en matrimoni i, per evitar que s'hi casaren, Enòmau els desafiava a una cursa de carros amb la condició que, si vencien, els atorgaria la mà de la seva filla però que, si perdien, serien executats. Gràcies a l'extraordinària velocitat dels seus cavalls, regal del déu Ares, Enòmau, encara que els deixava avantatge, havia vençut ja dotze dels pretendents de la seua filla i havia penjat els seus caps a la porta del seu palau per dissuadir altres d'intentar-ho. Tanmateix això no va espantar Pèlops, que, només arribar, es va enamorar d'Hipodamia i va reptar el rei.
Abans de la cursa Hipodamia, que també s’havia enamorat a primera vista de Pèlops, va subornar el cotxer d'Enòmau perquè substituís l'eix de fusta del carro del seu pare per un de cera. Quan el carro es va trencar durant la cursa, Enòmau va ser arrossegat pels seus cavalls i va morir. Així Pèlops es va poder casar amb Hipodamia i va esdevenir rei de Pisa, però per purgar la mort de son sogre, va instituir uns jocs a Olímpia en record d'Enòmau.
Píndar ens transmet en la seua Olímpica tercera la llegenda de la re-fundació de les Olimpíades per Hèrcules, qui construiria l’estadi i portaria d’orient les oliveres per fer ombra i les corones dels vencedors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada