divendres, 17 de gener del 2020

L'esport a l'antiguitat (I). Una pràctica classista? L'aristocràcia de l'esport

 

L'esport a l'antiguitat (I)

Iniciem una sèrie de posts sobre l'esport a l'antiguitat. Estem pensant en el concurs Odissea 2020, és obvi, però volem que servisca per sadollar la curiositat del nostre alumnat i l'interés del públic orbi et urbi (all over the world)

Grècia


Una pràctica classista? L'aristocràcia de l'esport

La pràctica de l’exercici físic a Grècia està estretament relacionada amb l’entrenament per a la guerra de la classe superior, els aristoi, ja que, des dels temps dels micènics i fins al segle V, els aristòcrates eren els únics que tenien capacitat per guerrejar, fent dels seus combats la prova de la seua excel·lència per aconseguir el més preuat per a ells, la fama, (κλεοs), la glòria que serà recordada per generacions i que els farà immortals en la memòria a través de la paraula (εποs) en la narració de les seues gestes, l’èpica. D’aquesta manera queda patent que un aristòcrata està molt a prop dels déus, dels quals es diuen descendents, i en conseqüència demostrada la seua preeminència social, econòmica, política i jurídica.

Un aristòcrata serà així καλοs, “bell” i αγαθοs “bo”. Bell en contraposició a la resta del poble que no exercita el seu cos i el fa fibrós i musculós en practiques gimnàstiques, sinó que, pel contrari, resulta malmés per l’esforç del treball, les llargues hores sota el sol que ennegreix, eixuga i arruga la pell i la manca d’una alimentació rica en proteïnes de la qual sí gaudeixen els nobles guerrers i els seus descendents. Els aristòcrates són bons per la seua relació directa amb la divinitat, la qual cosa els permet governar sense discussió i ser jutges més o menys imparcials dotats per  administrar la justícia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada